Arequipa en de hoogte in - Reisverslag uit Arequipa, Peru van Fons en Mieke - WaarBenJij.nu Arequipa en de hoogte in - Reisverslag uit Arequipa, Peru van Fons en Mieke - WaarBenJij.nu

Arequipa en de hoogte in

Blijf op de hoogte en volg Fons en Mieke

28 Oktober 2012 | Peru, Arequipa

Dag 4
Om 22.00 zijn we met de lokale nachtslaapbus vertokken naar Arequipa. Waar we om 8.30 aankomen. De bagage in het hotel gezet. Inchecken kon nog niet.

We bezochten eerst een het klooster Monasterio de Santa Catalania. Het klooster is in 1580 gesticht door een rijke weduwe. Net als in Nederland is het lange tijd gebruikelijk geweest dat 1 kind uit de familie in het klooster in ging. Als bruid van de heer kreeg een novice een bruidschat mee. Tot 1870 mochten ze zelfs dienstmeisjes mee nemen en feestjes organiseren. In 1995 bezocht de paus dit klooster en werd zuster Ana na 300 jaar zalig verklaard. Op dit moment wonen er nog maar een paar nonnen. De jongste is 29 jaar. We kregen tijdens de 2 uur die we in het klooster rondliepen een aardige indruk hoe men hier geleefd heeft.

Daarna was het tijd voor een bakkie koffie om vervolgens het museum Santury te bezoeken.Het museum staat geheel in het teken van Juanita beter bekend als het ijsprinsesje. Zij werd in 1995 gevonden op de vulkaan Ampato. Het vermoedelijke 14 jarige meisje heeft 530 jaar onder het ijs gelegen. Zij werd geofferd door de Inca, vermoedelijk voor water. Want in Nasca valt maar 2 dagen per jaar water naar beneden.

De tocht werd gevolgd door een bezoek aan de Kathedraal. De gids ( is hier heel vaak verplicht te nemen) wist ons met haar verhaal te boeien. Arequipa is een bisdom en de kathedraal doet gelijk ook dienst als museum. In het museum zijn allerlei processiestukken, juwelen en gewaden van de bisschop tentoongesteld. Opvallend is ook dat ze hier een beeld van een zwarte Jesus hebben die ze gebruiken bij processies. De kathedraal heeft veel last gehad van aardbevigen. Onze gids had de laatste aarbeving van 14 jaar geleden mee gemaakt. Het uitzicht boven in de toren van de kathedraal is mooi.

Arequipa staat ook wel bekend als de 'witte stad'. Onze gids wist ons uit te leggen dat dit niet komt door de vele witte gebouwen, maar een hele andere reden heeft. Tijdens de spaanse overheersing hadden de spanjaarden behoefte aan een eigen plek en kozen daarvoor de stad Arequipa uit. Om zich lekker thuis te voelen werden hier allemaal 'spaanse' gebouwen neergezet, waaronder de kathedraal. Het werd dus echt een spaanse stad met allemaal blanke mensen.Daarnaast werd er nog een regel ingesteld dat de peruvianen (de zwarte mensen) alleen op bepaalde tijdstippen op straat mochten lopen. Vandaar dat dit de 'witte' stad werd genoemd, als je hier overdag kwam zag je alleen witte mensen lopen.

Buiten is er een demonstratie aan de gang en wordt ook de plaatselijke ME ingezet. Zover als wij begrijpen gaat het over 7 politiemanensen die verkeeerd gehandeld hebben. 4 van hen zijn veroordeeld en het publiek wil dat ook de andere 3 veroordeeld worden. Midden op de weg staat ook nog een tentje, een bekend protest (Occupy). We rusten nog wat uit voor het avondeten.

Dag 5
Vandaag weer vroeg op voor vertrek naar de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld. Met de bus gaan we van een hooge van ca 2500 naar een hoogte van 4900 meter om daarna de nacht door te brengen in een hotel op 3700 meter. Onderweg komen we Lama's, Alpaca's en Vicuna's tegen. We passeren ook de berg waarop Juanita is gevonden. De utzichten zijn werkelijk prachtig. Onderweg worden we steeds gemaand te drinken omdat dat help tegen eventuele hoogteziekte. Je merkt wel dat je op 4900 meter een beetje rustig aan moet doen, maar voor de rest valt het gelukkig mee. We overnachten in het dorpje Chivay, een erg afgelegen dorpje. We maken nog een korte bergwandeling en bezoeken het dorpje. Veel mensen zien we niet. De kerk stond open, dus ook daar maar even naar binnen gestapt. De koster van de kerk ontving ons allervriendelijkst en we mogen dan ook even de klokketoren bezichtigen. Het avondeten is een heerijk buffet en daar maken we ook voor het eerst kennis met Alpacavlees, erg lekker. Maar veel vlees mochten we niet eten want ook dat is niet goed voor hoogteziekte. We duiken vroeg het bed in want de wekker gaat morgenvroeg alweer om 5.00.

• 29 Oktober 2012 - 23:13

Ab En Nel Hendrikse:

Jullie houden ons keurig op de hoogte, maar slapen is er vplgens ons niet bij. Nachtelijke bussen, vliegtuigen etc etc. Maar wij hopen dat jullie volop genieten

Veelplezier nog gr.. NEL & AB

• 31 Oktober 2012 - 17:03

Marijke:

komen jullie nog wel tot rust. maar misschien door alle indrukken. wordt thuis uitslapen en bijkomen
    mama werd halverwege het verslag lezen al erg moe.
    maar ze houd het wel bij, even uitprinten en..
    Ze wenst jullie nog fijne dagen.