Verboden stad van Hue - Reisverslag uit Hué, Vietnam van Fons en Mieke - WaarBenJij.nu Verboden stad van Hue - Reisverslag uit Hué, Vietnam van Fons en Mieke - WaarBenJij.nu

Verboden stad van Hue

Door: wegopreis

Blijf op de hoogte en volg Fons en Mieke

13 December 2011 | Vietnam, Hué

Dag 9: Hoi An (kleren ophalen)
Door het slechte weer is het programma van deze dag letterlijk en figuurlijk in het water gevallen.
De bedoeling was dat we een boottocht zouden maken en vervolgens terug zouden fietsen naar Hoi An.
Maar door de vele regen en kou zijn beide excursies komen te vervallen.
En overal ligt teveel water om voor een andere bestemming te kunnen kiezen. Nu blijkt dat we best nog wel geluk hebben want 2 weken geleden was het water in Hoi An wel 2 meter boven normaal gestegen en was er echt helemaal niets mogelijk. Nu konden wij gelukkig nog het stadje in en allerlei winkeltjes bezoeken. En dat hebben we dus ook gedaan waar door wij (weer) veel teveel hebben gekocht. De kleren werden opgehaald maar moesten na het passen toch nog hier en daar verder bijgewerkt. Uiteindelijk kwam ook dat goed. Alle vrije ruimte in onze koffers is nu bezet, want ook alle souvenirs zijn gekocht. Nu moeten we ons alleen in zien te houden voor de rest van de reis.

Dag 10: Over de bergen naar Hue
We beginnen deze dag met een bezoek aan de marmeren bergen. Dat zij 5 bergen die de elementen water, vuur, hout, goud en aarde weergeven. Op deze plek zie je uiteraard veel steenhouwerijen waar ze marmer verwerken tot prachtige beelden die uiteraard ook te koop worden aangeboden. omdat wij een voorkeur hebben voor grote beelden hebben wij ons maar weten te beheersen en hebben niets gekocht.
Via 170 treden omhoog komen we bij een mooie pagode en diverse grotten met allemaal boeddha-beelden.

Hierna rijden we verder naar Danang, hier brengen we een bezoek aan het cham-museum. In Vietnam zijn 3 belangrijke volken geweest :
de Vietming, de Cham en de Vietcong.
Ooit was het Cham volk van het koninkrijk Champa dat in centraal Vietnam lag de grootste grondbezitter van Vietnam geweest die zelfs een groot gedeelte van Cambodja in bezit had. Het is een interessant museum, alleen jammer dat de fransen tijdens de kolonisatie veel van de hoofden van de beelden hebben gehakt om die als trofee mee te nemen naar Frankrijk. die zullen daar wel staan te pronken in de musea of in de kelders daarvan.

Na een vroege lunch gaan we weer verder richting Hue. We gaan over de Hai Van Pas, ook wel de wolkenpas genoemd. Het zijn fraaie uitzichten, maar helaas is het wat mistig. Aan het einde van de middag komen we aan in ons hotel in Hue.

Dag 11: Stadstour Hue
Hue is een oude keizersstad. Van 1802 tot 1945 zetelde hier de keizer van Vietnam. We brengen een bezoek aan de citadel waar destijds de Verboden Paarse Stad met keizerlijke paleizen stond. Helaas is er niet veel van over gebleven. De amerikanen dachten dat de Vietcong zich hier schuild hield en hebben veel van de gebouwen vernietigd met bombardementen. Een paar jaar geleden is de Verboden Paarse Stad opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hierdoor is er geld beschikbaar gekomen om de gebouwen te restaureren. Hier is Vietnam nog heel druk mee bezig. Gelukkig hebben wij de Verboden stad van China al een keer gezien waar door we ons een goede voorstelling kunnen maken hoe deze Verboden Stad eruit moet hebben gezien in glorietijd.

Hierna brengen we een bezoek aan de Thien Mu pagode. Dit is het symbool van Hue. In 1963 heeft een monnik uit dit tempelcomplex zichzelf in brand gestoken in Saigon als protest tegen de Diem regering in Zuid-Vietnam. Na zijn daad zouden nog 500 monniken over heel de wereld zijn aktie copieren.

Aansluitend maken we een boottocht in een drakenboot over de parfum-rivier. Een niet zo boeiend tochtje dat meer bedoeld leek om ons iets van textiel en beeldjes aan te smeren. Opnieuw zijn wij sterk geweest.

De lunch gebruiken we in het restaurant met de naam Ushi. Dat is geen toeval. De eigenaresse lijkt namelijk sprekend op Ushi. Hierop is zij attent gemaakt en dat gegeven heeft zij commercieel uitgebuit. Ze schilderde haar restaurant Oranje en veranderde de naam in restaurant Ushi. Ze wist hiermee de Nederlandse Panorama te halen.

Na de lunch laten we ons rondrijden in een riksja. Helaas is de lucht erg grauw, maar we krijgen toch een ander stukje Vietnam te zien.
Jullie zijn nu bijgepraat en het is tijd voor het diner.

Morgenochtend moeten we al om 5 uur opstaan. Onze binnenlandse vlucht naar Hanoi vertrekt om 8 uur.

• 13 December 2011 - 14:25

Ben:

Het ziet er daar toch anders uit dan ik verwacht had. En ik lees weinig over het eten. Dat is gewoon lekker of toch wel bereid met specifiekek kruiderijen? Jammer dat het weer niet helemaal perfect was. Het aftellen is begonnen.
    Groet, Ben

• 13 December 2011 - 14:25

Ben:

Groet, Ben

• 13 December 2011 - 18:21

Lucy:

toch weer even lekker bijgepraat. En wat goed dat jullie je zo sterk houden!!!
    Goede vlucht

• 14 December 2011 - 10:10

Marijke:

het land heeft toch wel een rijke geschiedenis,leuk om dat te lezen.
    nou, schouderklopjes , hoor.om je zo te moeten beheersen kost heel wat wilskracht.
    jammer van het weer of liever de gemiste excursie.
    julli komen in ieder geval gekleed, misschien kleurig? thuis.
    goede reis en droog weer.

• 14 December 2011 - 11:13

Rob:

net je verslag tot hier gelezen. weer een mooie trip, maar 16 uur heen en die moeten ook weer terug....en dat op jouw leeftijd...nog veel plezier daaro!