Dag 8 en 9 Kiso
Door: Fons en Mieke
Blijf op de hoogte en volg Fons en Mieke
02 April 2023 | Japan, Tsumago
Antwoord op vragen :
Silvia, de bloesemtijd heet hier in Japan Sakura en wordt ook wel gezien als een soort festival.
Jullie krijgen vandaag 2 dagen verslag. Gisteren hadden we ons verslag al klaar, maar de website van Waarbenjijnu lag er uit.
We zijn nog iets vergeten te vertellen gisteren. Toen wij op 26 maart aankwamen stond de kersenbloesem er prachtig bij. Onze reisleidster Yacine vertelde ons dat de bloesem op 22 maart op zijn hoogtepunt was. De bloesem was dus al op zijn retour en we zagen ook iedere dag de bloesem minder wit worden en de blaadjes op de grond meer. Gisteren kwamen we aan in het berggebied van Nagano en daar is het een stuk kouder. De kersenbloesem is daar dan ook een stuk later en eigenlijk nog maar net begonnen. De eerste kersenboom die in bloei staat is de Weeping Cherry Blossom en die hebben we gisteren prachtig in bloei zien staan. De overige bloesem moet daar dus nog komen. In Tokyo hebben wij in een tuin een ‘eiland’ van wel 30 kersenbomen bij elkaar gezien. Er zijn dus heel veel soorten en ze waren echt niet allemaal in bloei.
Vandaag moesten we weer vroeg uit de veren voor het ontbijt en vervolgens vertrek naar het station. ok niet zoveel tijd voor want om 8:00 vertrok de meute naar het station.
Vandaag moesten we voor het eerst de JR pas gebruiken. Dat is een abonnement van 3 weken op de trein. De reisleider doet daar nogal spastisch over “raak hem niet kwijt, het kan je anders wel eens 1000 euro kosten
Helemaal ongelijk heeft ze niet want wanneer je een zitplaats reserveert krijg je een kaartje met de plaats van je stoel. Beide kaartjes blijken moeilijk van elkaar te onderscheiden. Verlaat je het station dan staat er een mannetje klaar met een bakje waar je het kaartje in moet gooien. Extra controle, want heb je geen kaartje dan laat hij je niet door. En gooi je de verkeerde in het bakje dan moet je moet je alle treinreizen zelf betalen.
Overigens waarschuwde men dat het in de Bergen wel eens kouder kon zijn. Daarom waren we te warm gekleed en wijzigen konden we niet meer onze koffer was immers al onderweg naar Hiroshima. Want we treffen het enorm met het weer de laatste dagen.
Volgens het reisprogramma zou er bij de reis een Railway pass van 14 dagen zitten. Doordat KLM besloot om onze terugvlucht vanuit Kyoto te cancelen heeft Sawadee een alternatieve vlucht geregeld via Parijs, een extra overstap dus. Deze vlucht vertrekt echter vanaf Tokyo en dus vertrekken we een dag later omdat we eerst van Kyoto naar Tokyo gaan reizen. De Railway pass die we nu hebben gekregen is voor 21 dagen zodat we in Tokyo ook nog het een en ander kunnen gaan doen. Ons hotel staat namelijk in de buurt van het vliegveld zodat we eerst met de trein anderhalf uur moeten reizen, maar het is in ieder geval voor ons gratis dankzij de Railway pass. Dank je wel Sawadee, heel netjes.
Met een toeristentrein vertrokken we naar Nagano en met overstap naar Matsumoto. Daar stapten we uit en was iedereen vrij om nog iets te doen. We bezochten het Matsumoto City museum of Art museum. Het museum was erg leuk en interessant met het werk van Yayoi Kusama. Op een gegeven moment moesten we een kleine ruimte voor max 3 personen in met allemaal spiegels en kleine lampjes. Achter ons werd de deur gesloten en 20 seconden lang veranderen de lampjes van kleur. Door het effect van de spiegels leken het wel 1000 lampjes en had je ook het gevoel dat je op een loopplank stond met voor en naast je een afgrond. Je mocht de wanden ook absoluut niet aanraken. Dit was een hele bijzondere ervaring.
En daarna het park van het 16e eeuwse kasteel. We hebben het kasteel van alle kanten bekeken door een rondje eromheen te lopen. Prachtig met de kersenbloesem of besneeuwde bergtoppen als achtergrond.
Als lunch hebben we Oyoki gegeten. Dat zijn gevulde pannenkoekjes, ze zien eruit als een rondo en de pannenkoek is helemaal rondom de vulling gevouwen. Vervolgens wordt deze aan alle kanten gebakken en eventueel later nog in de oven opgewarmd. Wij hadden voor 5 verschillende vullingen gekozen en toen we op zoek gingen naar een mes waren ze zo behulpzaam om alle oyoki’s voor ons te halveren zodat we ze allebei allemaal konden proeven. Echt een geweldige service.
Hierna weer verder met de trein naar onze volgende verblijfplaats in Kiso, Inn Sarashinaya. Met weer eenzelfde slaapplaats als gisteren, dus Futons (matrasje) en Tatami-matten op de grond. Wat ons betreft is één nachtje leuk voor de ervaring en moeten ze het daar maar verder bij laten. Ook hier wel gewoon stroom en internet. Maar deze keer ook weer een gezamenlijke badkamer en nu zelfs geen toilet op de kamer. Zoals eerder gezegd heeft het niets met authenticiteit te maken. Het is nu een toeristisch grapje.
Het was de bedoeling van Sawadee dat iedereen in hetzelfde paviljoen zou slapen. Maar helaas er was plaats tekort waardoor 6 mensen ergens anders moesten worden onder gebracht. Er was nog wat tijd over dus wandelden we nog wat door de straatjes. Echt een piepklein dorpje, maar wel 4 museums.
Het diner was weer heel bijzonder. We zaten op een matje aan de speciale Japanse tafel. Dat betekent dat je in kleermakerszit op de grond moet zitten want er is nauwelijks ruimte onder de tafels, want die zijn erg laag. Wij westerlingen houden het niet lang vol om in kleermakerszit te zitten en dus zaten wij met gestrekte benen onder tafel, dat ging namelijk nog net. Maar echt makkelijk eten is dat nu ook weer niet. En dat dan ook nog in een kimono. Het eten zelf was erg Japans. Voor – hoofd en nagerecht worden in een keer opgediend. Het was lekker maar we hebben niet alles kunnen benoemen. En vragen is geen optie.
Na het eten maakte we nog een wandeling na de verlichte tempel. De schijnwerpers maakte het lastig om een goed foto te maken. Maar dat wisten we snel op te lossen door even de stekker van de lamp er uit te trekken[e-1f60a]
Dag 9
We stonden om 6:45 uur aan de wasbak zodat we rond de klok ongestoord konden opfrissen. Het is en blijft een gemeenschappelijke badkamer en iedereen moet om 07:30 uur fris en fruitig aan het ontbijt veerschijnen.
Het ontbijt was zeer uitgebreid met rijst, soep, omelet,groenten en worst. Apart maar prima. Lopend naar het station voor de trein en aansluitend de bus naar Tsumago. Voor diegene die liever wandelen dan winkelen is er de mogelijkheid om nog wat langer in de bus te blijven en daarna een stuk van de oude post-route te gaan wandelen. Dat is een leuke wandeling van plm 3 kilometer. Door de bagage in de rugzak iets zwaarder dan normaal maar prima te doen.
Tsumago bleek een aardig plaatsje, maar wel erg gericht op toerisme. In dit plaatsje hebben we een set mooie eetstokjes gekocht. Toen we aan de verkoper vroegen of hij ook houdertjes voor deze stokjes verkocht begreep hij ons niet. Maar 5 minuten later stond hij toch weer voor ons neus met een soort messenlegger voor eetstokjes. Hoe lief is dat toch weer, de service in dit land is van erg hoog niveau.
Vanuit Tsumago gaan we wandelen naar het station van Nagiso. En daar begint een zeer lange treinreis met veel overstappen, in totaal moesten we een afstand van 600 kilometer afleggen. Nagiso – Nakatsugawa – Nagoya – Shin Osaka – Hirosjima. En daar kwamen we rond 20:00 uur aan.
Behoorlijk moe komen we bij ons hotel aan. Onze koffers staan hier al en de kamersleutel komt gelukkig ook snel. We brengen snel onze spullen naar boven en gaan nog snel even wat boodschappen doen en even geld opnemen en daarna toch ook even naar Max kijken (hoogtepunten). Weer een echt bed wat waarderen we dat na 3 dagen bivakkeren.
Wat ons opvalt
Toiletten vervolg
- Toiletten spoelen vaak automatisch door als je opstaat. Hoe werkt dit dan bij de mannen?
- Je bent strafbaar als je het toilet niet doorspoelt, maar wie controleert dat?
- De toiletdeur is verzwaard en staat daardoor altijd open. Als de deur dicht is is het toilet dus bezet. Een open deur betekent dat het toilet vrij is voor gebruik. Dus je hoeft niet te letten op een rood of groen slot op de deur.
- Bij het handenwassen komt er altijd lauwwarm water uit de kraan. Heerlijk!
- In Japan zijn erg veel openbare toiletten, je komt ze zeer regelmatig overal tegen. En allemaal gratis, ook in winkels of restaurants. Heel erg prettig
02 April 2023 - 15:50
Carla:
Hoe werkt het dan bij de mannen ? Ik denk allemaal zittende plassers [e-1f600]
02 April 2023 - 16:08
Eugene :
Jullie je niet ongerust maken voor het overstappen in Parijs CDG. Het enige vervelende kan zijn dat na de aankomst er meer mensen zijn die naar 2 F moeten (de afdeling voor de vlucht naar Amsterdam). En dan krijg je weer dat omslachtige onderzoek naar de handbagage. Het kan zelfs zijn dat je als je aankomt door een soort afgesloten gang direct naar 2 F kan, zonder al die rompslomp. En AF intercontinentaal is een goed alternatief voor de KLM (en ikzelf ben zeer KLM fan maar dit moet ik heb toegeven, binnen Europa is het andersom, dan zeker KLM).
03 April 2023 - 15:37
Marijke:
Druk programma en vroeg op iedere dag, maar veel te zien.
Top