Geschokt
Door: wegopreis
Blijf op de hoogte en volg Fons en Mieke
05 Augustus 2010 | Benin, Savalou
Op deze plek mochten wij een paaltje in de grond slaan en er water en oranje palmnotensap sprenkelen op de berg. En als we dan een wens deden zou deze wens uitkomen.
Toen we de bus uitstapten zagen we een berg van een onduidelijke substantie, bruin zelfs bijna zwart van kleur. Er hing ook een rare geur die we niet goed thuis konden brengen.
We waren nog een beetje rond aan het kijken en dachten na of we die vloeistoffen en paaltje wel zouden kopen, alles moest apart gekocht worden .....
En toen viel ons oog op een geitje dat naast de berg lag met zijn achterpoten aan elkaar gebonden met een touw. Een man pakte het geitje op en begon het touw te verwijderen en zette het geitje tussen zijn benen. En wat er toen gebeurde daar waren wij totaal niet op voorbereid.
De voorpoten van het geitje werden achter de benen van de man geduwd en de man pakte een mes en sneed de keel van het geitje door.
Vervolgens werd de geit leeggeschud, opgepakt en op takken gelegd. Er werden allemaal takken over de geit gelegd en een vuur werd aangestoken. De geit had nog stuiptrekkingen. Al heel snel werd de geit hier weer uitgehaald en werd de verbrande huid eraf gestroopt. Daarna werd de geit weer in het vuur gelegd.
Nadat we van de eerste schok waren bekomen en we nog eens goed gingen rondkijken werd alles ineens veel duidelijker. De rare geur en die rare substantie waar de berg uit bestond. Ineens zagen we ook schaaltjes waar ingewanden in lagen. Iets opzij stonden kinderen van ongeveer 10 jaar de geit in stukken te hakken.
Niemand van onze groep had nog zin om een paaltje te slaan en een wens te doen. Nog steeds geschokt gingen we weer terug naar de bus.
Het heeft een hele tijd geduurd voordat we ons begonnen te realiseren dat dit echt bij de cultuur van het land hoort. Het zal vermoedelijk ook nog wel een paar eeuwen duren voordat ook deze mensen de zinloosheid van dit gebeuren inzien, maar voorlopig geloven ze hier echt in en denken dat hun geluk hiervan afhankelijk is.
05 Augustus 2010 - 15:15
Lucy:
Getverdegetver..... Wij hebben in Mexico ook eens meegemaakt dat de kippen die twee passen eerder nog leefden achter je rug de nek omgedraaid werden. Je wordt er vreselijk onpasselijk van. Vergeet je nooit meer. Bij het vorige verslag zijn de foto's een stuk aangenamer om naar te kijken. Maar ook dit hoort er dus bij.
Liefs van ons. -
05 Augustus 2010 - 21:53
Hilda:
was een tijdje internetloos en ben als eerste met het laatste bericht begonnen: jak! Daar word je toch vegetarier van. Maar verder: hmm, daar krijg je reiszin van Als jullie dit lezen zijn jullie al ingepakt (of als thuis?) In het laatste geval welkom thuis en anders: goede reis!
06 Augustus 2010 - 05:52
Rob J:
back to basic....op vakantie moet je altijd iets anders doen dan normaal...dit is anders...behoorlijk.. -
06 Augustus 2010 - 06:29
Marijke:
jakkes, wat schokkend, voorlopig geen vlees meer?
welkom thuis