Op weg naar Gondar
Blijf op de hoogte en volg Fons en Mieke
18 Januari 2015 | Ethiopië, Gondar
We zijn er niet rauwig om want Debark was geen aangename plaats zowel het hotel als de temperatuur. De rit duurt 3 uurtjes. Onderweg stoppen we nog even bij de Falasha's. Falasha's zijn Ethiopische joden. Het zou dus een joodse gemeenschap zijn. Er is echter geen jood meer te bekennen. De mensen verkopen allerlei spulletjes. De reisleider stopte hier bewust om ons de negatieve kant van het toerisme te laten zien.
Ons hotel in Gondar is een verademing bij het hotel in Debark. Na de bagage weggeruimd en wat koffie gedronken te hebben gaan we op weg voor de lunch. Onze reisleider heeft in het vliegtuig een dame ontmoet die een nieuw resort begonnen is. Zij heeft hem uitgenodigd eens te komen kijken en haar restaurant uit te proberen. Het uiteindelijk doel is uiteraard dat zij wel zaken wil doen met onze reisorganisatie. Wij gaan dus proef-eten. Het bleek een werkelijk schitterend resort te zijn en voor onze lunch had zij alle registers open getrokken. We kregen zelfs zalm. We bekijken ook nog even de kamers. Deze zijn schitterend. We voorspellen dat dit resort vanaf volgend jaar in het programma wordt opgenomen.
Aansluitend brengen we een bezoek aan Debre Birhan Selassie. Dit is zou de mooiste oude kerk van Gondar moeten zijn. Deze kerk is vooral bekend door het plafond dat versierd is met serafijnen. Serafijnen zijn engeltjes met een hoge rang. Zij hebben alle een andere gelaatsuitdrukking en kijken met hun grote ogen alle windrichtingen uit. Deze engeltjes worden toegewezen aan de 17e eeuwse schilder Haile Meskel. Verder zijn op de wand prachtige schilderingen aangebracht zoals koning David die op zijn lier speelt, Mohammed die vastgebonden op zijn paard door de duivel wordt afgevoerd, St Joris en de draak, de 3 eenheid en de kruisiging met koning Yasu aan de voet van het kruis. Wat Yasu met de kruisiging te maken heeft? Het was de gewoonte dat de gever of schenker van een icoon of schildering aan de voet van de heilige werd afgebeeld.
Deze schilderingen zijn aan het vervagen door de lichtinval. Unesco heeft daarom aangeraden de aanwezige ramen te blinderen. Dat hebben de Ethiopiërs dan ook letterlijk gedaan door voor de ramen een paar planken te zetten wat de kerk onmiddellijk een vervallen indruk geeft. Uiteraard mag je in deze kerk geen foto' s maken met gebruik van flits. En wanneer iemand dat per ongeluk toch doet wordt deze vermanend toegesproken. Terwijl de gids ons uitleg geeft komt een cameraploeg binnen om een opname te maken. En ja hoor tijdens het opname gaan er twee grote lampen aan. Hier wordt verder niets van gezegd. Zou hiervoor extra betaald zijn?
We vervolgen onze tocht met een bezoek aan Fasil Ghebbi of the Royal Enclosure. Het is groot ommuurd terrein midden in de stad waar men in de 17e eeuw in opdracht van keizer Fasilides en zijn opvolgers kastelen,gebouwen en kerken heeft neergezet. De Italianen, die in de 2e wereldoorlog heulde met de Duitsers vestigden in de 2e wereldoorlog hier hun hoofdkwartier. Reden voor de Engelsen om dit terrein in 1941 onder vuur te nemen. Hierdoor is een deel van de gebouwen helaas vernietigd danwel beschadigd. Opvallend zijn de verschillende bouwstijlen die hier gebruikt zijn. Hierdoor heeft het complex een bijna een barokken uitstraling.
We zien hier ook een paar gebouwen met aansluitend een aangebouwde kooi. Hierin zaten leeuwen. De leeuw van Abessinië was een belangrijk symbool gedurende de regeringsperiode van Haile Selassie. Het verhaal gaat toen een leeuwin haar jong dood ter wereld bracht zij drie dagen achtereen brulde en hierdoor haar jong weer tot leven bracht. Wat ons opviel was dat er geen verbinding was tussen de binnenruimte en de aangebouwde kooi.
Het is al weer laat en we gaan dus terug naar ons hotel. Morgen is het de eerste dag van het Timkatfestival. We kijken er naar uit.
18 Januari 2015 - 14:03
Silvia:
Klinkt goed allemaal! Veel plezier met het feest.
Groetjes, Silvia -
19 Januari 2015 - 11:08
Marijke:
in ieder geval met goedgevulde maag op stap. Veel plezier